Gemeentepolitiek

 

Niet iedereen volgt de politiek, en al helemaal niet iedereen volgt de gemeentepolitiek. Dat is niet zo vreemd, maar het is wel jammer. De gemeentepolitiek is nu bij uitstek datgene dat zich in jouw buurt, wijk, stad of dorp afspeelt en in die zin heel tastbaar.

Een klein beetje uitleg over het systeem volgt hier. Het is eigenlijk te vergelijken met wat er in Den Haag, dus landelijk, gebeurt. Er is zoiets als een tweede kamer, de volksvertegenwoordiging, dat is de gemeenteraad. In Eindhoven zitten hier 45 gemeenteraadsleden van verschillende partijen in. Dan is er nog een college van Burgemeester & Wethouders, zeg maar een soort kabinet. Zij voeren de plannen uit door leiding te geven aan de ambtenaren van de gemeente.

GemeentepolitiekNu wordt het ingewikkelder. De gemeenteraad gaat over een breed scala aan zaken, en soms gaat het ook over de details (vaak zelfs). Omdat niet alle gemeenteraadsleden overal alles vanaf weten (politici zijn net mensen) is het soms handiger om daar met wat minder mensen voor bij elkaar te gaan zitten. Dat zijn de commissies. In Den Haag bestaan deze ook, maar dat is niet bij iedereen bekend. In Eindhoven zijn er op dit moment vier commissies (Ruimte & Vastgoed, Maatschappij & Cultuur, Economie & Mobiliteit en Financiƫn & Bestuur). Per bestuursperiode wisselt dit, dus na de verkiezingen kan de indeling anders zijn.

Hoe worden nu zaken besloten? Meestal volgen we dit stramien: eerst bespreken in de commissie (nadat je alle technische feitjesvragen al met een ambtenaar hebt besproken), dan de week daarna in de gemeenteraad. In de raadsvergadering geeft de gemeenteraad dan een opdracht aan het college van B&W. Die voeren het uit. In principe is er elke dinsdag een vergadering, om-en-om is dat de commissie-vergaderingen of de raadsvergadering.

Plannen kunnen in principe van verschillende kanten in de raad komen. Vaak komt er een plan uit het college va Burgemeester en Wethouders zelf. Maar het kan ook zo zijn dat een of meer partijen in de raad zelf met een plan komen. En zo is er natuurlijk ook het burgerinitiatief, waarmee als er genoeg handtekeningen zijn opgehaald, er iets op de agenda van de raad kan worden geplaatst.

Nieuwsgierig geworden naar het hele proces? De gemeenteraad is te volgen via twitter, zoek op #raad040. Maar op de website van de gemeente kun je je ook aanmelden als gast van de raad. Als een ware VIE (very important Eindhovenaar) wordt je dan ontvangen en krijg je uitleg over de raad. En je woont natuurlijk een raadsvergadering bij.

Comments are closed.