Ik voor de klas

20140221-000032.jpg

Nog een voordeel van raadslid zijn, je mag soms een dagje iets heel anders doen. Deze keer mocht ik voor de klas staan. Bij het Summa college mochten we workshops over de politiek geven. Ik was wel wat nerveus, hoe zouden de leerlingen mijn workshop waarderen? Wat voor soort leerlingen zouden er zijn? Dat was heel verschillend.

Enthousiaste leerlingen die graag wilden laten merken hoe veel ze wisten, dat vind ik erg leuk, maar helaas waren het er niet zo veel.
De welwillende leerling, die er gewoon nog niet zo veel van wist, maar die graag meedacht in de les. En waarvan je kon merken dat hij of zij buiten deze les ook wel eens over de grote vragen nadacht.
Maar ook bijvoorbeeld de vlotte jongen die vooral hard wil gaan werken en een BMW wil gaan rijden. Niks mis mee op zich, ware het niet dat een deel van dit soort types hierin hier vast ook gaat slagen en er dan later van overtuigd raakt dat iedereen maar zo verstandig als hen had moeten doen en dan had helemaal niemand een uitkering nodig. Het type hard en te kort door de bocht zeg maar.
Maar ook, en ik vind het niet leuk om te moeten zeggen, wat ongeïnteresseerde types, die te beschrijven waren als: een voor zich uit starend als een zombie, een die lag te slapen (ja, echt), een die alleen op haar telefoon keek en drie die een theekransje hielden.

Al met al, een ervaring die heeft gezorgd voor nog meer respect voor leraren, en voor een flinke hoofdpijn. Bij de eerste les waren ze zo stil dat ik de reacties uit ze moest trekken, maar de drie lesuren daarna was het een aanslag op mijn oren. Daarbij vraag ik me dan af: was ik vroeger ook zo? Waren wij ook zo?
Aan de andere kant hadden de leerlingen er op het einde maar liefst 4 workshops van een uur over politiek op zitten. Daar kunnen heel veel mensen niet zo goed tegen, denk ik.
Mijn lichtpuntje van de dag: een meisje dat zei dat ze lid ging worden van een politieke partij. En dan kan het me nog niet eens zo veel schelen van welke partij.

This entry was posted in Eindhoven, Politiek, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.