Eindhoven studentenstad

Foto van meelVorige week was de introductie-week van de studenten in Eindhoven. De week waarin studenten het meest zichtbaar zijn voor de andere bewoners van de stad. Ze bewegen zich voort in groepjes, met allemaal hetzelfde opvallend gekleurde shirt aan, aangevuld vaak met een attribuut om de groeps-identiteit te bevestigen. Een goede week om je af te vragen, zoals het Eindhovens Dagblad dat deed: is Eindhoven een studentenstad?

Dan heb ik de neiging om volmondig ja te antwoorden. Ik heb hier immers 8 jaar (ja, lang, ik weet het) gestudeerd. We zijn geen Delft of Groningen natuurlijk. Maar dat was een van de redenen waarom ik nou juist hier wilde studeren. Want je kunt ook student zijn zonder een bij een dispuut of vereniging te gaan. En een oude binnenstad, tja, dat kon ik toch niet echt betalen hoogstwaarschijnlijk.

Ondanks dat Eindhoven het dus meer moet hebben van Stratumseind dan van de soci√ęteit, en een student in een pak hier een stuk zeldzamer is, wil dat niet zeggen dat er niks van traditie is. De introductieweek (LichtIn heet het tegenwoordig) is daar bij uitstek het decor voor. En dan komen we eindelijk bij de aanleiding voor de foto van het meelpak bij deze post. Een van die tradities schijnt een meelgevecht te zijn op Stratumseind.

Ik had er nog nooit van gehoord, maar dat wil niet zeggen dat het geen traditie is natuurlijk. Maar het mooie van raadslid zijn is dat je zo elke keer weer wat leert. Want de troep die dit gevecht met zich meebracht was aanleiding voor raadsvragen. De brandweer heeft het op moeten ruimen en de volgende dag tijdens weer een ander evenement gleden de mensen er over uit. Tja, studenten horen eigenlijk een beetje troep en reuring te geven: oude fietsen in de voortuin, kratten op het balkon, een keer flink zingen op straat en natuurlijk een huisfeest waar de buren mee moeten leren leven. In Eindhoven valt dat eigenlijk nog wel mee, veel studenten zijn erg braaf.

Maar aan de andere kant moet iedereen zijn eigen troep opruimen, dus ook de studenten. Beetje jammere binnenkomer zo, nu gaat het alleen nog maar over meel, en niet over het feit dat er zo veel studenten voor onze mooie stad gekozen hebben.

PS: Het aantal aanmeldingen voor de TU/e is dit jaar met 16% gestegen.

This entry was posted in Eindhoven, Politiek. Bookmark the permalink.

Comments are closed.