Te huur: Kantoren

kantoor te huurDe crisis, vooral de in bouw, wordt nogal eens geïllustreerd met een foto van een te huur bord. En dat dan vooral bij een groot kantoorpand met een flink aantal vierkante meters.

Hoe zit dat in Eindhoven? We zien allemaal veel van die borden, ook in bijvoorbeeld winkelpanden. In Eindhoven staat ook veel leeg. In het Eindhovens Dagblad stond afgelopen week ook een berichtje naar aanleiding van een RaadsInfomatieBrief (RIB). In totaal gaat het om 200.000 vierkante meters kantoor die te huur staan. Daarbij komen nog de kantoren die niet bij makelaars te huur staan. Dat is meer dan 13,5% van alle kantoren. Natuurlijk staan er altijd kantoren te huur, een percentage van 6% beschouwt men als gezond.

De gemeente ziet ook in dat dit niet de bedoeling is. Het is zonde van al het geld dat erin is geïnvesteerd, het ziet er niet goed uit en geeft soms een gevoel van onveiligheid. Er is dan ook besloten om bij de aanvraag voor nieuwe kantoorpanden kritisch te kijken of dat nou wel nodig is. Want er zijn, naast de crisis, ook ontwikkelingen waardoor er misshcien steeds minder kantoren nodig zijn. Zo werkt een deel van de mensen bijvoorbeeld een dag in de week thuis. En veel mensen werken part-time. Daarom werken veel bedrijven niet meer met vaste bureaus, maar worden werkplekken gedeeld.

Wat je ook ziet is dat er vooral hele grote kantoren die werden bezet door grote bedrijven leeg staan. Dat is logisch, ze zijn een stuk lastiger te verhuren. Er zijn maar weinig spelers groot genoeg om zo veel ruimte in een keer in te nemen. Ik heb ook het idee dat bedrijven niet veel groter meer worden, niet qua personeel in ieder geval. Je ziet dat veel mensen alleen tijdelijk worden aangenomen, of ingehuurd van een ander bedrijf. Kleine bedrijven komen op en verdwijnen weer als datgene dat ze bieden ‘uit’ is.

De hele flexibilisering van de (arbeids)markt maakt dat het nog heel onduidelijk is hoe het kantoorlandschap van de toekomst eruit gaat zien.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.