Monumentaal Eindhoven

Evoluon 's nachts

Nachtfoto van het Evoluon

Gisteren werd bekend gemaakt in het Evoluon dat naast dit gebouw ook het voormalig hoofdkantoor van Philips en de W-hal van de TU/e op de nominatie staan om rijksmonument te worden. Mooi nieuws, wat mij betreft.
Ook heel mooi dat de W-hal daarbij zit. Een aantal jaar geleden studeerde ik nog op de TU/e en besloten een aantal mensen in te gaan tegen de wens van de TU/e om de W-hal te slopen, onder de naam “whypod?”. Het CvB wilde er onder andere een nieuwe bibliotheek bouwen, het ontwerp werd een pod genoemd. Vrienden van mij organiseerden mede het protest en dat wierp uiteindelijk zijn vruchten af.
De architect moest een nieuw plan maken, deze keer moest een deel van de W-hal in ieder geval behouden blijven. Maar goed ook, want niet alleen studenten en medewerker waren tegen de sloop, vanuit de stad en de gemeente waren er juist stappen gezet om de W-hal tot gemeentelijk monument te maken.
Nu vinden de meeste Eindhovenaren het Evoluon al sinds de bouw een monument, maar de W-hal heeft deze status nog niet in de hoofden van alle mensen. Naar het belang van het gebouw is ook onderzoek gedaan (door Crimson), waaruit ook bleek dat er (in ieder geval toentertijd) geen brede cultuurhistorische visie van de campus was.
En laat dit nou juist ook het manco zijn dat we in de hele stad zien en dat in het verleden ook heeft geleid tot de sloop van andere waardevolle gebouwen. Welke gebouwen willen we behouden? Hoe zal hun plek in de stad zijn? Waar moet Eindhoven heen? Hoe zien we de stad over 20, 30, 50 jaar? Lijken we dan op een stad met veel hoogbouw? Willen we een zakelijke uitstraling? Of blijven we dorps, met veel lage, kleinschalige bebouwing? Naast deze pareltjes van Eindhoven, de nieuwe rijksmonumenten, zou het mooi zijn als een gedeelde visie op de stad straks een straatbeeld oplevert dat in zijn totaliteit een speciale status waardig is.
This entry was posted in Eindhoven, Gedachten, In de media. Bookmark the permalink.

One Response to Monumentaal Eindhoven

  1. loes says:

    Hey Jessica,
    zie hier het architectonische resultaat van het protest tot behoud van de Whal :) http://www.guldenfeniks.nl/nieuws/item/strijp_s_justus_van_effen_en_metaforum_winnen_gulden_feniks_2013