MOE-landers

Weet u wat dat betekent: MOE-landers? Ik wist het ook niet voordat ik een keer aan mocht zitten bij de werkgroep woningsplitsing van de gemeenteraad. MOE-landers staat voor midden- en oost Europeanen. Oftewel arbeidsmigranten, grotendeels uit nieuwe landen binnen het Europees samenwerkingsverband.
Veel van deze arbeidsmigranten komen hier om te werken in banen, die niet meer door Nederlanders worden ingevuld. Ze komen vaak voor relatief korte tijd, om geld te verdienen en te sparen. Dat betekent dat ze niet luxe gaan wonen, maar ook vaak door hun werkgevers met velen in kleine huizen in kwetsbare wijken worden gehuisvest. Dat is vaak onder erbarmelijke omstandigheden, en zorgt voor flink wat overlast. De huizen zijn er simpelweg niet op berekend om door zoveel volwassenen te worden bewoond en de omgeving ook niet. Er zijn bijvoorbeeld veel te weinig parkeerplaatsen voor de deur.
Dit bevordert het beeld dat mensen van arbeidsmigranten hebben niet bepaald. Overlast vormt geen deel van de omschrijving van de ideale buur. De communicatie loopt daarnaast moeilijk, de taalbarrière wordt niet overbrugd. De bewoners zelf hebben geen privacy, geen rust en geen plek om fijn te wonen. Ze wijken uit naar bijvoorbeeld de tuin.
Maar we moeten niet vergeten dat dit gewoon mensen zijn, mensen die hier komen om te werken, niet om overlast te veroorzaken. In ons hoofd kunnen we hen maken tot een karikatuur, maar vooroordelen hinderen het aangaan van de dialoog. Daar is helemaal niemand mee gediend en lost geen enkel probleem op.

This entry was posted in Eindhoven, Politiek. Bookmark the permalink.

Comments are closed.